10 najvažnijih stvari koje treba imati na umu prilikom kupnje parcele za kuću - Hornval - proponuje ciekawe i niebanalne rozwiązania dla Twojego domu lub Firmy.

10 najvažnijih stvari koje treba imati na umu prilikom kupnje parcele za kuću

Planirajući gradnju vlastite kuće, želimo da ona udovolji našim idejama i očekivanjima, kao i potrebama svih stanovnika. Obično pregledavamo brojne projekte i tražimo najbolje rješenje za sebe i svoje najbliže. Međutim, osim vizualnih i praktičnih vrijednosti, trebali bismo obratiti pažnju i na druge aspekte. Savjetujemo na što obratiti pažnju prilikom odabira projekta za kuću.

Uvjeti gradnje

Prije kupnje građevinskog projekta trebamo se pobrinuti da parcela na kojoj želimo izgraditi kuću ima Rješenje o uvjetima građenja. Rješenje o uvjetima građenja ishodi se u upravnom odjelu grada ili općine i definira pravila kako bi trebala izgledati arhitektura na određenoj parceli. Plan kuće trebao bi biti u skladu s odredbama Rješenja o uvjetima građenja.

Visina kuće i oblik krova, potkrovlje

Uvjeti građenja mogu definirati, na primjer, koja bi trebala biti geometrija krova. Međutim, ponekad nije to definirano, onda može biti bilo kakav, ali trebao bi odgovarati susjedstvu. Isto se odnosi i na visinu zgrade. Ako uvjeti građenja dopuštaju izgradnju kuće s potkrovljem, treba analizirati njegovu isplativost i praktičnost korištenja.

Broj stanovnika kuće i njihove potrebe

Pri odabiru odgovarajućeg projekta kuće, trebate uzeti u obzir i koliko će ljudi živjeti u njoj, koje su dobi i koje su njihove potrebe. Svatko od ukućana trebat će svoju sobu, bit će potreban i zajednički prostor. U slučaju obitelji s djecom, treba uzeti u obzir i to da će djeca jednog dana poželjeti osnivati svoje domaćinstvo.

Individualni zahtjevi

Odlučujući se za posjedovanje kuće, trebate uzeti u obzir i individualne zahtjeve njezinih stanovnika. Na primjer, netko možda želi imati kućnu knjižnicu, netko drugi treba prostor za sport, netko možda želi imati vlastiti slikarski ili kiparski studio. Takvi bi prostori također trebali se nalaziti u projektu kuće.

Raspored kuće na parceli

Trebate također uzeti u obzir prilagodbu kuće dimenzijama parcele. Minimalna udaljenost od zida sa prozorom u kući do granice parcele trebala bi biti 4 m, dok od zidova bez prozora – 3 m. Dnevni boravak, terasa, blagovaonica ili drugi prostori namijenjeni svakodnevnom životu trebali bi se nalaziti na južnoj strani. Na sjevernoj strani trebala bi biti kuhinja, a na istočnoj spavaća soba.

Podjela kuće na funkcionalne zone

Također je vrijedno podijeliti stambenu kuću u zone koje se ne bi trebale međusobno miješati. Jedna od takvih zona trebala bi biti dnevna zona, u kojoj će biti kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak ili kupaonica za goste. U noćnoj zoni lociramo spavaću sobu, svlačionicu i kupaonicu za stanovnike. Još uvijek postoji kancelarijski dio – radni prostor i tehničko-skladišni dio.

Odgovarajuće upravljanje prostorom

Činjenica da će u kući biti više prostora nego u stanu u stambenom bloku ne znači da će ovog prostora biti neograničena količina. Stoga njegovo korištenje treba pametno planirati. Svlačionica bi trebala biti uz spavaću sobu, tu je i mjesto za glačanje. Dobro mjesto za skladištenje je garaža. Na taj ćemo način izbjeći kaos i nered već u fazi planiranja.

Mjesto za automobil – garaža, ulaz, prilaz

U projektu se treba uzeti u obzir koliko će prostora biti potrebno za automobile. Možete se odlučiti za garažu različitih dimenzija, npr. za dva automobila. Sve ovisi o veličini parcele i individualnim potrebama. Treba uzeti u obzir prilaz, mjesto gdje će se nalaziti ulazna ograda na parcelu.

Financijske sposobnosti

Pri odabiru projekta naše buduće kuće, a time i njezine kasnije gradnje, trebali bismo uzeti u obzir naše financijske mogućnosti, tj. sredstva koje smo u stanju potrošiti za izgradnju buduće kuće. Na cijenu gradnje kuće ne utječe samo veličina, već i složenost oblika.

Ekonomska i ekološka rješenja

Prilikom projektiranja kuće dobro je da se uzmu u obzir određena ekološka rješenja koja će omogućiti značajne uštede u budućnosti. Energetski učinkovite i pasivne kuće odlikuju se jednostavnim oblikom, dobro je razmisliti i o toplinskoj pumpi, rekuperaciji ili fotonaponskom sistemu. Ova će vam rješenja vremenom donijeti značajne uštede.